James Stockwell Architect

architecture :: landscape :: furniture :: design

Croft

Along the South coast of Victoria near Inverloch, the geography turns away from the prevailing wind. The house forms a protected garden from which peripheral vision of the sea and sky is permitted by tapered facades.

The owners request :
ʻFull outlook to and shelter from the coastal vistas in all directions and to be part of the landscape. An unobtrusive unembellished “best practice” home of how to blend in and live together with a magnificent natural environment.ʼ

The design looks at the core idea of shelter in an exposed environment, and that shelter may contain all the necessary activities of domestic life in an uncompromised way but that the activities are enhanced by participating in the whole and each yields to the other to a much greater extent. It is shielding, robust and embracing.

It sets out primarily to achieve the expectations of the owners. It reinforces the language of the rural context of corrugated iron and purposefulness.

More broadly itʼs ambitions are to illustrate the suitability of low embodied energy local materials in contemporary architecture and that architecture be able to tell a story of place and vernacular of local craftsmanship and materials.

The small material pallet of grey metal and concrete blends with the muted shale geology. The protective exterior is warmed internally by compressed sand thermal mass walls as a fragment of distant sand dunes. The interior structure and joinery is of Vic ash timber and wet areas in bluestone, all Victorian supplied (low food miles).

The design process adopts the 1950ʼs modernist philosophy of ʻplastic integrityʼ as well as the concept of architecture as a field of energies and flows. The form of the house distorts mathematical and structural curves to achieve the interior purpose. The adopted geometry and composition of three sine curves means details are achievable with 2 dimensional radii. Both concave and convex roof surfaces are 2 dimensional planes and constructed from conventional battens and rafters and corrugated metal. Softwood scissor trusses were erected in 2 days on ʻin planʼ arch ring beams of laminated timber braced by the remnant buttresses. Laminated timber beams most aptly suited the formation of the sine curve form of the building courtyard shape, the natural curve of material ductility.

About James Stockwell Architect

James Stockwell Architect is based in Sydney. Projects are predominantly residential and small public buildings including a preschool and winery currently in design. 

The practice is concerned with developing unique architectural work specific to each project with a common thread of a strong influence of context, passive solar design, low running costs and that architecture tells a story of it's place and people. The practice is small and limited projects are undertaken so clients have a greater level of concentration on the work. Buildings are in progress in locations around New South Wales, Victoria and  Western Australia.
more »